Till innehÄll pÄ sidan

Avloppsvatten visar stor ökning av covid-19 i Stockholm

Provrör och vattenfyllda flaskor pÄ rostfri bÀnk
Vattenprover tas frÄn tre reningsverk i Stockholmsregionen: Henriksdal, Bromma och KÀppala. Foto: Zeynep Cetecioglu Gurol
Publicerad 2020-10-05

MÀngden coronavirus som hittats i avloppsvatten har fördubblats de senaste veckorna och Àr nu tillbaka pÄ samma nivÄer som i maj 2020.
Nya forskningsrön bekrÀftar att vattenanalyser kan varna för kommande virusutbrott i samhÀllet.

Nu presenterar IMÌćÓę-forskare en sammanstĂ€llning av virusmĂ€ngden i avloppsvatten i StockholmsomrĂ„det, baserat pĂ„ prover som har samlats in varje vecka sedan i vĂ„ras.
I mÄnadsskiftet april/maj i Är fann forskarna den högsta nivÄn av virus i avloppsvattnet.
– Vi ser liknande, tydliga ökningar i resultaten under vecka 39, i slutet av september – dĂ„ nĂ€rmar sig virusmĂ€ngden nivĂ„erna i maj, sĂ€ger Cecilia Williams , IMÌćÓę-professor pĂ„ .

Graf över uppmÀtt mÀngd coronavirus som upptÀckts i tester av avloppsvatten sedan i april 2020
Graf över uppmÀtt mÀngd coronavirus (relativ genomisk nivÄ av RNA frÄn SARS-CoV-2) i Stockholms avloppsvatten mellan mitten av april och slutet av september. BekrÀftade fall och intensivvÄrds-fall frÄn FolkhÀlsomyndigheten för det undersökta avrinningsomrÄdet för de tre avloppsreningsanlÀggningarna.

Antalet coronatester i samhĂ€llet Ă¶kade mycket under augusti och september, och det högre antalet identifierade smittade individer i samhĂ€llet skulle kunna vara en följd av ökat testande.
Forskarna kan dock konstatera att det ökade antalet fall av covid-19 de senaste veckorna reflekteras i avloppsvattnet och dÀrmed inte beror pÄ att fler personer har testats.

PortrÀttbild pÄ Cecilia Williams framför en vÀgg med handskrivna utrÀkningar
Cecilia Williams, SciLifeLab (Foto: Susanne Kronholm)

– Min tolkning Ă€r att den hĂ€r senaste ökningen definitivt handlar om ett ökat antal smittade personer i samhĂ€llet. Det blir intressant att se pĂ„ resultaten nĂ€sta vecka om trenden fortsĂ€tter, och antalet fall av covid-19 fortsĂ€tter att öka, sĂ€ger Cecilia Williams.

Vattenanalyserna styrker ocksÄ att FolkhÀlsomyndighetens slutledningar stÀmde tidigare i Är, gÀllande sambandet mellan antalet tester och konstaterat smittade.
– Vi ser i grafen att en stor topp av bekrĂ€ftade fall av covid-19 i Stockholm Ă€gde rum under samma period som testningen i samhĂ€llet ökade under juni. Detta medan virusmĂ€ngden i vattnet under den hĂ€r tiden tydligt minskade. Det resultatet stödjer FolkhĂ€lsomyndighetens information, sĂ€ger Cecilia Williams.

Besparing för samhÀllet

MÄnga stÀller sig nu frÄgan om det vore mer tids- och kostnadseffektivt att testa virusmÀngden i samhÀllet genom utvecklade vattenprover, Àn genom fortsatta individuella tester för covid-19 pÄ bred front.

Provrör och vattenfyllda flaskor

– Den hĂ€r sortens vattenanalyser kan definitivt vara en besparing för samhĂ€llet, de ger vĂ€rdefull information som kan kombineras med andra parametrar, sĂ€ger Zeynep Cetecioglu Gurol , universitetslektor och IMÌćÓę-forskare.
– Vi behöver bara testa en handfull prover i veckan för att fĂ„ information om utvecklingen. SpĂ„r av virus kan försvinna frĂ„n nĂ€san och svalget relativt fort, medan virus utsöndras i avloppsvatten under lĂ€ngre tid.

Zeynep Cetecioglu Gurol undersöker ett provrör med avloppsvatten
Zeynep Cetecioglu Gurol, universitetslektor och IMÌćÓę-forskare

VÄrdpersonal vill förvarnas

Zeynep Cetecioglu Gurol framhÄller att den aktuella studien bygger pÄ preliminÀr information som utvÀrderas fortlöpande, med mÄnga aspekter kvar att analysera.
– Men vi kan i studien konstatera att vi ser en mycket tydlig ökning av antalet fall av covid-19 i samhĂ€llet, som inte beror pĂ„ att fler har testats. Det Ă€r viktigt. Och vi hoppas kunna bidra med tidig, vĂ€rdefull information om ökningar av antalet smittade.

David Nilsson , docent och förestĂ„ndare för IMÌćÓę Vattencentrum, berĂ€ttar att sjukhuspersonal har stora förhoppningar pĂ„ att kunna ta del av vattenanalyserna.
– VĂ„rdpersonal som vi haft kontakt med pĂ„ Danderyds sjukhus sĂ€ger att de frĂ€mst Ă€r intresserade av att kunna se tecken pĂ„ vad som komma skall, för att vara beredda pĂ„ eventuella toppar i patientantal. De vill kunna förbereda vĂ„rdresurser i tid, sĂ„ inte vĂ„rdbehovet plötsligt passerar en nivĂ„ de inte Ă€r rustade för att hantera, sĂ€ger David Nilsson.

SammanstÀllning av analysresultaten

Fakta om projektet

David Nilsson framför tegelvÀgg
David Nilsson, docent och förestĂ„ndare pĂ„ IMÌćÓę:s Vattencenter

-IMÌćÓę Vattencentrum delfinansierar forskningsarbetet tillsammans med Kemiteknik och HĂ„llbar utveckling.
-Projektet stöds av Knut och Alice Wallenbergs stiftelse (KAW) COVID-19 forskningsprojekt
-Analysarbetet har framför allt utförts av doktorand Kasra Khatami Mashhadi och forskare Merve Atasoy vid Institutionen för Kemiteknik, samt forskare Hakim Jafferali och doktorand Madeleine Birgersson vid Institutionen för Proteinvetenskap vid SciLifeLab.

David Nilsson: "Ambitionen för IMÌćÓę och partners Ă€r att fortsĂ€tta provtagningen och analysen under 2020. Sedan fattas ett nytt beslut, beroende pĂ„ tillgĂ€ngliga resurser och efterfrĂ„gan frĂ„n folkhĂ€lsovĂ„rdsmyndigheter. Vi vĂ€lkomnar ocksĂ„ det fortsatta samarbetet med SciLifeLab, Uppsala universitet och SLU och internationella partners för att utveckla kunskap och metoder för avloppsvattenbaserad epidemiologi."

Katarina Ahlfort

Foto: IMÌćÓę 

InnehÄllsansvarig:press@kth.se
Tillhör: Aktuellt
Senast Àndrad: 2020-10-05