Hoppa till innehåll

Brobygget i hjärtat av Stockholm

Idag är en stor dag som många (däribland jag) har väntat på! Igår invigdes nämligen huvudbron som förbinder Södermalm med Gamla stan, även känd som Guldbron. Idag öppnar bron för trafik och därför kommer det här inlägget att handla om Slussenprojektet och denna milstolpe som nåtts i hjärtat av Stockholm.

Historien om Slussen

Stockholms historia går ända tillbaka till 1200-talet när Birger Jarl var ämbete i vårt avlånga land. Men, Stockholm började växa på riktigt under Gustav Vasas tid som kung, alltså under 1600-talet. Gamla stan var något slags centrum som människorna utgick ifrån och de rörde sig också bort mot Södermalm för att bygga gator och hus. Mellan dessa två stadsdelar gick strömt vatten eftersom den tidigare landhöjningen skapat ett utlopp för Mälaren där. Eftersom resor med båt var fördelaktigt (i och med Stockholms geografiska läge) ville människorna transportera sig både in i Mälaren och ut till Östersjön vilket var svårt med det strömmande vattnet. Lösningen på problemet blev att bygga en sluss!

Bild tagen från Katarinahissen.

Så här såg Slussen ut för några månader sedan. Det är kul med tanken att det har funnits en sluss här i flera hundra år och efter att ha byggts om flera gånger är det dags igen!

Slussens betydelse idag

Som jag nämnde ovan var båt dåtidens ultimata transportmedel, men så är det inte idag. Den senaste ombyggnationen av slussen gjordes under 1930-talet och då var bilåkande på mode vilket går att se på äldre bilder. Här blev problematiken med att inte komma förbi återkommande igen, fast istället för båtar som inte kunna komma fram så var det bilar som fick stå och vänta på broöppningar.

Detta är ett tecken på hur människans behov ändras över tid. Idag går fortfarande bil- och busstrafik genom Slussen, men i framtiden ses behovet av en mötesplats vara större och därför prioriteras detta under ombyggnaden. Tanken är att vi människor kommer bo, jobba och mötas i Slussen under kommande decennier, men självklart kommer det fortfarande vara en knutpunkt för kollektivtrafik som tillgodoser det transportbehov som alltid funnits här. Dessutom görs själva slussen bättre så att vattnet från Mälaren kan fortsätta strömma igenom utan att översvämningar sker i framtiden.

Modell över Slussen.

Här är en modell av framtidens Slussen i en utställningslokal som är öppen för allmänheten. Närmast i bilden ligger den ståtliga stålbron som skeppats hit ända från Shanghai! Även fast bron är på plats kommer det ta ytterligare några år innan allt är klart.

Kopplingen till ingenjörskonsten

Så varför tar jag upp det här? Jo, för att det här projektet aldrig hade fungerat om inte ingenjörer varit inblandade! En viktig pusselbit i projektet är just Guldbron och bara här finns aspekter som konstruktion, materialval, hållfasthet, positionering och hållbarhet som olika typer av ingenjörer har jobbat med. Jag kommer själv ihåg en tekniklektion i högstadiet när vi byggde broar med hjälp av glasspinnar och limpistol och själva idén med en bro är relativt enkel, men i praktiken är det såklart mycket mer att ha koll på.

En annan viktig aspekt är också samarbetet med andra arbetsroller. Det ställer krav på kommunikation och att förstå hur andra människor tänker och som vanligt är det samarbetet mellan dessa människor som gör detta möjligt!

Om det här låter intressant så finns Samhällsbyggnadsprogrammet (5 år) och Bygg- och designprogrammet (3 år) på IM! 

/Adam

Drömmer mig tillbaka…

Idag för exakt ett år sen, åkte jag och min mamma på en weekendresa till Paris. Min favoritstad. Var där 2015, men hade sen dess längtat efter att åka dit igen. Det var verkligen skönt att få komma bort och byta miljö speciellt efter en tuff tentaperiod. Idag längtar jag i alla fall tillbaka, så tänkte bjuda på några bilder därifrån…

Soluppgång i Paris. Bilden visar utsikten från hotellrummet.
Jag var så glad över att jag fick se denna fina soluppgång från hotellrummet och med dessa fina byggnader blev det bara perfekt. 

Första gången jag var i Paris besökte jag Louvren museet men denna gång fick det räcka med en bild framför Louvrepyramiden.

Det blev även en tur upp i Eiffeltornet och sämre utsikt får man ju leta efter 🙂

Det var en väldigt mysig resa och trots att den var kort var det ändå alldeles lagom för att komma tillbaka till en ny period med nya tag.

Jag hoppas att jag får möjlighet att åka dit igen för jag älskar verkligen Paris.

/Maha

Hur kan flygplan flyga?

Nu ska jag vara ärlig med dig. Jag har aldrig riktigt förstått hur ett flygplan kan flyga. Jag har nog fattat att det handlar om hur luft rör sig runt vingarna och planet, men aldrig riktigt försökt att förstå hur det funkar på riktigt. Jag har bara accepterat faktumet att planet på nått sätt lyfter och att det tar mig dit jag vill. Kanske är det lite barnsligt men jag har alltid tänkt att det skulle vara svårt att förstå hur det egentligen fungerar. 

Här om dagen bestämde jag mig för att ta reda på hur ett flygplan faktiskt kan flyga. Är man en snart utexaminerad civilingenjör borde man veta hur ett flygplan funkar, tänkte jag. Jag googlade runt lite först men tyckte att dessa två Youtube-videos förklarade fenomenet bäst. 

Det känns som att det blev lite tydligare hur flygplan faktiskt flyger, lyfter från marken och hur stor roll lufttryck har. Jag hoppas att du har lärt dig nått nytt och är du intresserad av att lära dig mer är det bara att börja på civilingenjörsprogrammet i farkostteknik på IM! 😉 

Kramar /Aleks

Äntligen klar med tentorna

Nu är jag äntligen klar med alla tentor. Det känns så skönt. I och med detta är ju också första perioden även avklarad. Tiden går verkligen så fort, nyss var det sommar och nu är det redan slutet på oktober. Jag hinner inte riktigt med. De senaste veckorna har jag pluggat så mycket att det känns som att jag inte har hunnit uppfatta tiden. Precis som Adam skrev igår håller jag verkligen med om att det blir som ett klimax när man pluggar så intensivt inför en tenta och så skriver man tillslut den och sen är det liksom gjort. Jag brukar oftast känna mig rätt tom efteråt men det är egentligen inte så konstigt.

Igår, efter att jag var klar med min tenta hade jag egentligen planerat att stanna kvar i stan för att kolla lite butiker men det regnade så mycket så jag kände att jag bara ville hem. Väl hemma klarnade vädret upp lite så jag passade på att ta bilder. 🙂 Lite kuriosa om mig: När jag har tid och lust brukar jag testa outfits och ta bilder.

En bild på mig som jag tog utomhus igår.
En bild jag tog igår.

Sedan hade jag bara en väldigt skön fredagskväll med familjen, utan några måsten och det var välbehövligt. Nu ska jag fortsätta njuta av denna helg, hoppas ni också kan göra det!

/Maha

Några lediga dagar efter tentorna

Nu är tentaperioden slut för min del vilket känns jätteskönt. Det blir liksom ett klimax efter att först plugga i flera veckor, för att sedan skriva en tenta och gå vidare i livet. Det känns alltid lite konstigt första veckan i period 2 eftersom man läst in sig på mycket på ett ämne och sen ska gå in på ett annat, men efter några dagar brukar det rulla på igen!

För mig är det dock inte bara att gå vidare med nästa kurser. Innan resultatet från de förra kurserna rapporterats in i Ladok så har jag en tvångstanke att jag måste gå in och kolla minst en gång per dag, för att se om resultatet har kommit in (vilket det nästan aldrig har). Det här är en ganska onödig grej eftersom jag alltid får ett mail när resultatet är inrapporterat, så jag vet att jag ska gå in och kolla. MEN, jag måste som sagt titta ändå IFALL det här mailet skulle ha fastnat någonstans ute i cyberspace (är det ens möjligt?!).

Ett foto på havet.
Ett blåsigt Kattegatt, men väldigt vackert ändå!

Jag har efter (nästan) varje tentaperiod gjort något helt annorlunda, bara för att kunna ladda batterierna och komma tillbaka till nästa kurser fit for fight. Den här gången är jag på mitt sommarställe vid Västkusten för att få lite miljöombyte och inte tänka på plugg i ett par dagar. Det känns faktiskt lite lyxigt att göra en weekend eftersom man annars är inne i plugget och allt annat som händer på IM. För att verkligen ”rensa” bort alla tankar som snurrar runt i huvudet brukar jag städa mitt skrivbord (som är fullt av papper från period 1), starta om min dator (som blir jätteseg av alla internetflikar jag har uppe samtidigt) och försöka vara lite hälsosam (äta mindre snabbmat och röra på mig mycket). När jag gjort de här sakerna känns det alltid lite bättre inför nästa period.

Hoppas det gått bra för alla andra som skrivit tentor!

/Adam

Ulriksdals Slottspark

Jag bor i en studentbostad i Bergshamra, Solna. Bara 2 minuter från min lägenhet finns en skog med ett spår man kan promenera i. Går man genom skogen, som tar runt 10 minuter, kommer man till Ulriksdals slottspark. Där kan man också promenera eller gå till Slottsträdgården där man kan handla blommor eller fika/äta lunch. Här om dagen var min bästa kompis från Polen på besök och då tog vi en långpromenad och fikade i området.

Groupie på Aleks och hennes kompis utomhus i solen
Jag och min bästis Marysia på promenad i solen
bild på vegetarisk gryta och kaffe.
En bild från när jag åt lunch där här om veckan

Jag trodde verkligen inte att jag skulle kunna bo så nära skogen i Stockholm. I Linköping, där jag bodde innan jag började på IM, bodde jag nära naturen och va ute mycket då jag var med i Scouterna. Så härligt att kunna få både storstadsmiljö och natur i Stockholm!

Kramar /Aleks 

 

”Är det AK på onsdag?”

Japp, det är en helt normal fråga på universitet! Det här är inte heller något som IM hittat på, utan finns på andra universitet också. Förkortningen står för akademisk kvart och är helt enkelt en kvart som används i akademiska sammanhang. I praktiken innebär det att en lektion startar 15 minuter efter angivet klockslag. Står det alltså att en lektion börjar kl. 08 i schemat, så är det alltså kvart över som föreläsaren drar igång.

Det här är en princip-sak som uppkom förr, när det inte fanns mobiltelefoner eller armbandsur. På sin höjd fanns det finare fickur, men detta var ofta inget som studenter hade råd med. Dock fanns det kyrkklockor som klingade över studentstäderna varje heltimme och det var de som gjorde att studenterna visste att det var dags för lektion. Så, för att studenterna inte skulle komma för sent när de hörde klockorna så fick de 15 minuter på sig att hinna till skolan och på den vägen är det!

Idag har den extra kvarten använts så länge att den blivit ett stående inslag i vardagen på universitetet. Det gäller däremot att vara vaksam på när det gäller. På tentor och labbar är det aldrig akademisk kvart men på seminarier kan det vara det beroende på vem som håller i det. En bra grej är alltså att kolla upp detta innan för att inte riskera att missa något!

/Adam

Storkoks-söndag

Idag är det söndag vilket betyder att jag med största sannolikhet befinner mig i köket och lagar mat. En stor omställning till att börja på IM, och i mångas fall flytta hemifrån, är att man måste laga mat själv. I början tyckte jag att det var jobbigt och jag gjorde ganska tråkig och enkel mat, men nu älskar jag att laga mat.

Jag brukar laga så att jag, och min pojkvän, har matlådor till fem luncher och tre eller fyra middagar i veckan. Det gör att vi slipper laga mat under veckan, men kan ändå äta lite roligare och satsigare mat på helgerna när vi har tid att laga mat. Jag tycker att man sparar mycket pengar som student genom att laga mat hemma. Jag brukar också göra mina matlådor från recept av Portionen-under-tian. Jag ÄLSKAR hennes recept och de kostar som sagt under tio kronor per portion. Mina favoritrecept av Portionen-under-tian är: 

  1. Vegansk Gulash.
  2. Majscarbonara.
  3. Garam Masala.

Idag lagade jag dock endast hennes Garam Masala gryta. Här är bilderna på det jag lagade idag. 

bild på fyra matlådor men kycklingpasta
Pasta med kyckling, grönkål, parmesan och gräddsås
bild på fyra matlådor med lax, pärlcouscous och grönsaker
Pärlcouscous, lax och kokta grönsaker
Bild på sex matlådor med ris och kikärtsgryta
Ris med indisk Garam Masala-gryta.

På helger gillar jag laga lite satsigare mat, oftast tillsammans med mina kompisar, och det brukar mestadels bli asiatiskt. 

Bild på bord med skålar med mat. Gör vietnamesiska vårrullar
Vietnamesiska Vårrullar

Hoppas att du känner dig lite inspirerade till att laga mat som student. Det är inte så svårt att laga billiga och goda matlådor, jag lovar!

Kramar /Aleks

Första tentan skriven

Hoppas ni alla har en trevlig lördag. Igår startade dagen väldigt tidigt med att jag åkte in till Campus för att skriva min första tenta denna tentaperiod. Först och främst var det väldigt uppfriskande att komma ut lite nu när jag spenderat så mycket tid inomhus. Något jag verkligen borde bli bättre på under tentaperioder är just att försöka ta frisk luft oftare.

Det var hur som helst en tenta i sannolikhet och statistik, en mattekurs som jag upplevt som extra svår. Ju mer jag pluggat och framförallt nu mot slutet av kursen så har jag ändå känt att jag fått ett bättre grepp om ämnet och tentan igår kändes ändå bra så jag får helt enkelt hoppas att det går vägen.

På måndag har jag ytterligare en tenta så för min del fortsätter den här helgen med mer plugg. Men det är bara att kämpa på, just nu har jag fredag nästa vecka i sikte, då är äntligen min tentaperiod över och det ska bli väldigt skönt :).

En bild utanför IMs campus en tidig morgon.
Det var en rätt så kylig morgon igår. Nu är hösten verkligen här.

/Maha

En vanlig vecka på IM

Den här veckan är det ju inga lektioner på IM eftersom de flesta på pluggar till sina tentor nu. Men ”vanliga” veckor utanför tentaperioden är det full fart på campus från kl. 08-17. Lektionerna är oftast två timmar långa vilket betyder att det hinns med två pass på förmiddagen och två pass på eftermiddagen. Mellan 12–13 är det lunchrusning och då gäller det att hinna först till närmast möjliga mikrovågsugn! Ibland brukar jag försöka undvika mikro-hetsen och äta lite senare för att slippa köa, men det kan också vara kul och snacka med sina kursare som också ska värma sin mat!

I grundskolan och gymnasiet hade jag samma schema vecka in och vecka ut, men nu på universitet är det helt annorlunda. Eftersom det går olika kurser i olika perioder så blir det nya scheman hela tiden och ingen vecka är den andra lik. Här kommer två exempel på hur en vecka kan se ut!

En hektisk vecka:

Skärmdump av schema.
En vecka jag fick genomlida förra höstterminen.

Den här veckan gick jag igenom för ganska exakt ett år sedan. Totalt var det 34 schemalagda timmar vilket gjorde att det bara fanns utrymme för 6 timmars eget plugg (med utgångspunkten 40 timmar/vecka). Det finns inte en chans att hinna lära sig så mycket material på bara några timmar, så hur blev det så här? Det beror på att jag läste tre kurser parallellt vilket inte var något jag valde, utan det är så mitt program är uppbyggt under årskurs 2. Arbetsbelastningen var väldigt hög och jag tror inte ens jag gick på alla lektioner bara för att hinna med självstudier också. Det gäller att ha bra studieteknik och kunna planera sitt liv för att ta sig igenom tuffa perioder likt denna. Även fast en lektion är schemalagd, betyder det inte att den är obligatorisk. Det är lätt att drabbas av FOMO, men det gäller att hålla huvudet kallt och lita på sin magkänsla eftersom man helt enkelt måste välja bort en eller flera lektioner.

En lugn vecka:

Skärmdump av schema
En annan vecka från vårterminen förra läsåret.

När det är mycket att göra gäller det alltså att ligga i, men som ni ser på den här lite lugnare veckan, är det bara 16 timmar schemalagt och helt ledigt på fredagen. Det är lätt att fredagen då blir en chilldag, men meningen är att den dagen är till för självstudier. Det går alltså inte att slappa en hel dag, utan det förväntas att man planerar in eget plugg – frihet under ansvar helt enkelt. Eftersom det är upp till en själv hur man pluggar så går det ju att vara ledig på fredagen och plugga på lördagen istället. Detta tycker jag är en klar fördel med att plugga på universitet!

Ett tips är att använda IM:s och söka på ett program för att se hur veckorna kan se ut. Sök på program/klass och skriv in exempelvis CENMI1 för att komma till Energi och miljö, åk 1. Det går också att söka på kurser för att se vilka typer av lektioner de innehåller för att få en hint om hur en termin på IM kan se ut!

/Adam